Swipe to the left

Brug af KN95-masken til at beskytte mod Coronavirus

Trendebut
05-18
307 Views

KN95-masken er en af de PPE'er, vi kan bruge til at beskytte os mod partikler i luften. Dette inkluderer SARS-COV-2-virus, der er ansvarlig for den nye coronavirus, der i øjeblikket lukker verden ned. Imidlertid har ikke alle adgang til en KN95-maske, da CDC regulerer distributionen af denne maske.

Foreløbig er det kun medicinsk personale, der inkluderer de første, der reagerer på medicinske problemer. I dette indlæg vil vi vise dig, hvad en KN95-maske er, og forskellene mellem denne og en kirurgisk maske. Sammen med dette vil vi dele information om genbrug af disse masker og desinfektion af maskerne.

Hvad er KN95-maske?

Før vi fortsætter diskussionerne om denne maske, lad os først diskutere, hvad det er. En KN95-maske er også kendt som en N95-åndedrætsværn. Det er et beskyttelsesudstyr, der bæres over ansigtet for at reducere udsættelsen for flere partikler i luften. (Lær mere: https://en.wikipedia.org/wiki/Surgical_mask )

Dette inkluderer store dråber og meget små partikler på ca. 0,3 mikron. Tallet "95" knyttet til navnet på denne maske betyder, at den har 95% filtreringseffektivitet mod ikke-fedtede partikler. Denne maske kontrolleres af CDC og er beregnet til at blive brugt af sundhedspersonale og første respondenter.

Forskellen mellem en KN95-maske og kirurgisk maske

N95-kirurgiske masker falder under paraplyen af KN95-masker, så denne sammenligning er mellem KN95-masker og engangskirurgiske masker. Hovedformålet med engangskirurgiske masker er at forhindre krydskontaminering under medicinske procedurer.

Som sådan bruges de af læger og sygeplejersker, mest under operationer og pleje af patienter. Kirurgisk maskefælde væskedråber, der udvises af bæreren. De beskytter også brugeren mod kropsvæsker, der udvises af patienten, især blod.

Mens KN95-masker er effektive mod meget små luftbårne partikler, er engangskirurgiske masker kun væskeresistente. Kirurgiske masker beskytter kun mod store partikler på ca. 5 mikron, KN95-masker beskytter mod partikler på 0,3 mikron.

En anden vigtig forskel mellem begge PPE er deres montering. KN95-masker er tæt monteret for at sikre, at der ikke er nogen huller til at muliggøre lækager. På den anden side er kirurgiske masker løse, så der er mulighed for lækager. På grund af dette har kirurgiske masker mindre filtreringsevne end KN95-masker.

Når man tager priserne på begge hensyn, koster kirurgiske masker naturligvis langt mindre end KN95-masker. Men sidstnævnte kan genbruges, mens kirurgiske masker kan engangs og skal kasseres efter brug. Med hensyn til timing kan KN95-masker bruges i op til 8 timer. Dette er 4 timer mere end det anbefalede tidspunkt for kirurgiske masker.

Hvem skal bruge en maske?

Så mange mennesker har brugt masker som et middel til at beskytte sig mod coronavirus. Som du ved har denne virus, der stammer fra Wuhan i Kina, spredt sig til så mange lande. En hel del mennesker er forvirrede over, om de skal bruge masker eller ej. Dette bringer os til spørgsmålet, hvem skal bruge en maske?

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen behøver du ikke at bære en maske, hvis du er sund. Visse situationer garanterer dog brug af masker, når du er sund. De omfatter:

  • Når du sørger for en person, der er bekræftet eller mistænkt for at være inficeret med coronavirus.
  • Hvis du nyser eller hoster, og du har mistanke om, at du er inficeret med coronavirus.

Regelmæssige kirurgiske masker fanger dråber, der kan spredes i nyser, hoste og åndedræt. Den nye coronavirus transmitteres for det meste via disse midler. Vi har allerede fortalt dig om de to hovedtyper af masker, engangskirurgiske masker og KN95-åndedrætsværn.

I henhold til WHO's anbefaling kan enhver bære kirurgiske masker under denne pandemi. Det anbefales imidlertid, at kun læger og første respondenter bruger KN95-masker.

Den største udfordring ved at bruge KN95-masker er, at bæreren kan have nogle vanskeligheder med vejrtrækning. Nogle af dem har ventiler foran for at hjælpe med at trække vejret. De forhindrer også kondensation af fugtighed, der følger af udåndet åndedræt. Denne fugtighed gør masken våd, hvilket sætter bæreren i fare for virusinfektion.

Det er vigtigt at bemærke, at iført en maske uden at engagere sig i håndhygiejne og undgå at røre dit ansigt. Håndhygiejne kræver, at du mindst vasker hænderne med sæbe under rindende vand i 20 sekunder. I tilfælde af, at der ikke er sæbe og vand, kan du bruge håndrensningsmidler i omtrent samme periode.

Forholdsregler, når man bruger en KN95-maske

KN95-masker ses som en tæt erstatning for N95-masker, når de ikke er tilgængelige. De sikrer en tæt pasning til ansigtet for at sikre, at bæreren er beskyttet mod luftbårne partikler. Disse masker gennemgår en masse test for at sikre, at de tilbyder den krævede beskyttelse.

Fakta om disse masker er, at hvis du ikke bruger dem ordentligt, er du stadig usikker. Forkert brug eller unormal brug vil stadig resultere i at blive inficeret, manglende evne til at trække vejret ordentligt og andre udfordringer. På grund af dette har FDA fremsat et par instruktioner om brugen af KN95-masker.

En person, der kæmper med et hjerte-, åndedrætsværn eller anden medicinsk tilstand med åndedrætsbesvær, bør ikke bruge disse masker. Hvis de skal, skal de først få klare og specifikke instruktioner fra deres sundhedsudbyder. Årsagen til dette er, at vejrtrækning med masken allerede er udfordrende. Hvor meget mere, når en person, der har problemer med luftvejene eller vejrtrækningen, bærer en, kan det bringe livet i fare.

Der er modeller af KN95-masker, der er designet med åndedrætsventiler. Åndedræt er lettere med disse ventiler, mens ventilerne også hjælper med at sprede varme, der opbygges inde i masken. Det er vigtigt at bemærke, at masker, der leveres med ventiler, ikke skal bruges under sterile forhold.

Ifølge FDA skal KN95-masker kun bruges én gang. Herefter skal de omgående bortskaffes. Når bæreren bemærker, at masken er snavset eller beskadiget, skal den desuden tages af og skiftes. Denne regel gælder også, når bæreren har svært ved at trække vejret med masken på.

Når du kasserer en KN95-maske , skal du først lægge den i en plastikpose. Når du har gjort dette, skal du sætte plastposen i papirkurven. Du skal have engangshandsker på, mens du bruger masken, så du skal bortskaffe handskerne sammen med masken. Efter bortskaffelse af plastikposen, skal du vaske dine hænder grundigt med sæbe under rindende vand.

Det er vigtigt at bemærke, at børn og personer, der har ansigtshår, ikke kan bruge KN95-masker. Årsagen er, at den rette pasform ikke opnås med begge. Når den rette pasform ikke opnås, er chancerne for at blive smittet højere.

CDC fraråder gentagen brug af KN95-masker. Der kan dog være situationer, der berettiger mere end engangsbrug, derfor skal du læse nedenfor for, hvordan du bruger det.

Kan du genbruge KN95-masker?

Visse situationer berettiger til genbrug af KN95-masker. En sådan situation er, når der er en pandemi, og maskerne er blevet knappe. I denne form for situation har CDC leveret visse anbefalinger . Disse henstillinger styrer den udvidede brug af ansigtsmasker.

  • Reducer antallet af mennesker, der skal bruge denne form for åndedrætsværn. Dette kan opnås ved hjælp af administrative og tekniske kontroller.
  • Benyt erstatninger til KN95-åndedrætsværn, når det er muligt. Eksempler på substitutter inkluderer respiratorer med fuld ansigt, elastomere halvmasker og respiratorer med drevet luftrensning.
  • Implementere strategier, der tillader at udvide brugen af maskerne eller genbruge, når det er absolut nødvendigt.
  • Sørg for, at du prioriterer brugen af maskerne til personale, der er mest udsat for infektion eller komplikationer.

Der er tidspunkter, hvor det er nødvendigt at udvide brugen af KN95-maskerne. CDC har også foretaget bestemmelser herom. Du skal følge disse retningslinjer for at undgå krydskontaminering efter masken.

  • Bortskaf masken efter brug under en procedure, hvor aerosoler blev genereret.
  • Bortskaf masken, når den er forurenet med næse- eller luftvejssekret, blod eller anden kropslig væske. Enhver af disse væsker kan udvises fra en inficeret patient og sætter bæreren i fare for infektion.
  • Bortskaf masken, hvis der har været tæt kontakt med en inficeret patient. Det binder også, når bæreren går ud af patientens afdeling eller plejeområde.
  • For at undgå overfladeforurening så meget som muligt er et rengørbart ansigtsskærm altid en bedre mulighed for KN95-masker.
  • Inden du tager masken og efter afdøvning, skal du udføre håndhygiejneforholdsregler. Dette betyder, at du skal vaske hænderne med sæbe og vand eller bruge en alkoholbaseret håndrensningsmiddel. Den krævede tidsramme for begge processer er mindst 20 sekunder.

Hvis du skal genbruge en KN95-maske, skal du følge disse anbefalinger fra CDC.

  • Bortskaf masken efter brug under en procedure, hvor aerosoler blev genereret.
  • Bortskaf masken, når den er forurenet med næse- eller luftvejssekret, blod eller anden kropslig væske. Enhver af disse væsker kan udvises fra en inficeret patient og sætter bæreren i fare for infektion.
  • Bortskaf masken, hvis der har været tæt kontakt med en inficeret patient. Det binder også, når bæreren går ud af patientens afdeling eller plejeområde.
  • For at undgå overfladeforurening så meget som muligt er et rengørbart ansigtsskærm altid en bedre mulighed for KN95-masker.
  • Efter brug af en maske skal du hænge den i den angivne lagerzone. Du kan også holde dem inde i en åndbar beholder som en papirpose. Når du er på lager, skal du sikre dig, at du holder masker fra hinanden, så de ikke rører ved. Du skal også identificere ejeren af hver maske korrekt med en etiket.
  • Før og efter du justerer masken med dine hænder, skal du sikre dig, at du udfører håndhygiejne. Du skal kun røre ved maskerne, når der er et absolut behov for at justere for at bevare dens pasform eller for komfort.
  • Rør aldrig ved det indre af masken. Når du først har gjort det, er det vigtigt, at du kasserer masken og følger denne med håndvask eller bruger en rengøringsmiddel.
  • Når du masker og slukker, skal du sørge for at have ikke-sterile engangshandsker på. Efter hver proces skal du sikre dig, at du bortskaffer handskerne korrekt.

Hvis der er behov for forlængelse af brug eller genbrug, skal det ske af den oprindelige bærer. Dette er meget vigtigt, fordi en asymptomatisk bærer stadig kan sprede infektioner.

Sådan genbruges og desinficeres KN95-masker

Som nævnt ovenfor garanterer nogle situationer, at du genbruger en KN95-maske. Når behovet opstår, kan du ikke bære masken, som du forlod den. Du skal rense masken for at sikre, at du ikke henter en infektion.

Hvordan rengør du dine KN95-masker? Her er et par principper, der hjælper dig med at vælge din rengøringsproces:

  • Rengøringsmetoden skal være effektiv nok til at inaktivere enhver viral belastning, der findes på masken.
  • Masken skal ikke være snavset med hverken makeup eller kropslig væske.
  • Der kan ikke være et kompromis med maskeindretningen.
  • Så meget som muligt skal processen bevare maskenes ionladning og filtreringskapacitet.

Med det ude af vejen er der en række dekontamineringsprocesser, du kan vælge imellem.

  • Brug af fordampet hydrogenperoxid

Fordampet Hydrogenperoxid er blevet brugt til at rense KN95 ansigtsmasker af nogle forskere på Duke Health. Dette blev opnået ved hjælp af et specialiseret udstyr i deres laboratorium. For at gøre dette føres fordampet brintperoxid over masken. Resultatet af dette er, at mikroberne dræbes, mens maskenes pasform og funktionaliteter opretholdes.

  • Brug af varme

Flere tests blev udført for at bevise, om dette er muligt. Processen kræver, at masken opvarmes til 70 ° C i mindst 30 minutter. Denne proces siges at hjælpe med at dekontaminere masken af mikrober, mens den opretholder dens filterintegritet.

  • Brug af UV-C lys

Mange hospitaler har allerede anvendt denne metode til anvendelse af UVGI (Ultraviolet Germicidal Bestråling) til eliminering af coronavirus. Baseret på adskillige data, kan UV-C inaktivere coronavirus.

Dette opnås ved hjælp af en specifik dosering såvel som måling af tilstrækkeligt lys til at trænge igennem maskeoverfladen. Ifølge flere rapporter er denne sandsynligvis en af reden metoder til dekontaminering af KN95-masker.

Det er vigtigt at bemærke, at alle disse processer kun er til risikobegrænsning i ekstraordinære tilfælde. De er endnu ikke certificeret af CDC eller FDA som metoder til komplet dekontaminering. Når du udfører den sidste procedure, er det nødvendigt at bade hele den udvendige overflade af masken. Ellers kan der stadig være spor af virussen på de uberørte dele af maskerne.

Kan du vaske en KN95-maske?

Mange mennesker har stillet dette spørgsmål, og det har et kort, kort svar, NEJ. To ting, du aldrig skal gøre med din KN95-maske er:

  • Vask i sæbevand.
  • Våd eller spray masken med flydende alkohol eller en aerosol.

Oftest er disse masker designet med et papirbelægning udvendigt. Det indre lag må ikke vaskes, dampes eller koges, da nogen af disse processer sprænger filtermediet.

Ved rengøring med sæbevand eller alkohol viser studier , at mærket mister sin filtreringseffektivitet. Derfor har du ikke råd til at prøve at bruge nogen af disse på dine KN95-masker.

Vi har vist dig et par metoder til dekontaminering af din maske ovenfor. Men hvis du ikke har midlerne til at gøre noget af dette, er der en vej ud. Det koger masken, og den fungerer kun, hvis din maske ikke har papirforing af de indvendige eller ydre dele.

For at koge masken skal du dyppe den ned i vandet på ca. 125 o C i mindst 3 minutter. Dette gøres for at sikre, at masken desinficeres, og at du stadig opretholder filtreringseffektiviteten.

Når du koger eller damper masken, skal du sikre dig, at du ikke omrører den overdreven. Det er bedst at kun manipulere det taktisk, så det forbliver nedsænket. Bemærk, at du skal udføre denne proces med forsigtighed.

Kan KN95-masken beskytte dig mod Coronavirus?

I flere byer overalt i verden sælger ansigtsmasker ud, da coronavirus spreder sig som en ild. Spørgsmålet, som de fleste mennesker søger svar på, er, kan en KN95-maske beskytte dig mod virussen? For at besvare dette spørgsmål er vi nødt til at overveje et par ting.

Først er virussen luftbåren og kan overføres fra en person til en anden. Den grundlæggende transmissionstilstand er, når virussen kommer ind i kroppen gennem åbningerne i ansigtet. Disse åbninger inkluderer næse, mund og muligvis øjne.

Masker bæres som skjold for at forhindre udveksling af luftvejsvæsker og kropsvæsker gennem næsen og munden. Da KN95-masker er designet til at blokere både små og store dråber, kan de give en mængde beskyttelse. De kan blokere 95% af de små luftbårne partikler fra at komme ind i munden og næsen.

Mens de tilbyder denne form for beskyttelse, afhænger det kun af, om de bruges korrekt. Hvis de for eksempel ikke passer ordentligt, er der ingen mening. Derfor rådes børn og personer med ansigtshår til at undgå disse masker.

En anden udfordring med KN95-masker er, at bæreren kan have nogle vanskeligheder ved vejrtrækning. Som et resultat af dette kan en person, der allerede viser symptomer på coronavirus, finde masken upraktisk. Faktisk kan det vise sig at være mere skadeligt for en sådan person.

Den bedste måde at holde dig sikker på er at undgå store sammenkomster og ofte udføre håndhygiejne. Når du har bemærket symptomer, eller du har mistanke om, at du har fanget virussen, skal du kontakte de lokale myndigheder. Det er også vigtigt, at du begynder at isolere dig selv, når du føler, at du er i fare for coronavirus.

Hvad kan KN95-masken filtrere ud

Her er en liste over partikler, som din KN95-maske kan filtrere ud:

  • Luftforurenende stoffer (såsom PM2.5 og PM10). Denne maske kan filtrere 95% af alle partikler, der har en median diameter på 0,3 mikrometer. Så det kan beskytte mod ovenstående partikler såvel som mindre.
  • En anden partikel, din KN95-maske kan beskytte dig mod, er pollen. Regelmæssige pollenkorn har en diameter mellem 10 og 100 mikrometer. Dette betyder, at KN95-masken er mere end i stand til at filtrere ud pollen.
  • Smog indeholder visse kemikalier og partikler, der kan resultere i irritation og udløse allergi. En KN95-maske leveres med et kulstoflag, der er udstyret til let at filtrere ud smog.
  • Røg og udstødning fra biler. Biler frigiver altid udstødningsgasser eller røg i luften. Disse er skadelige for menneskets eksistens såvel som atmosfæren. Mens masken muligvis ikke er i stand til at redde atmosfæren, kan den redde dig ved at filtrere begge ud. Dette opnås gennem kulfilteret.
  • Dufte og lugt. Der er visse dufte og lugt, som vi måske er allergiske over for. I nærværelse af sådanne duftstoffer og lugte vil vi sandsynligvis nyse eller opleve andre allergier. Brug af masken hjælper med at reducere disse forurenende stoffer ved at filtrere luften gennem carbonfilteret.
  • Dyreallgener. Regelmæssige dyreallergener er ca. 5 til 10 mikrometer store. En KN95-maske kan filtrere mindst 0,3 mikrometer. At bære en betyder, at du er beskyttet mod dyreallergener.

Det er vigtigt at bemærke, at din maske kun vil være effektiv, hvis:

  • Du bærer dem ordentligt.
  • Det er den rigtige størrelse til dig.

Konklusion

En KN95-maske er meget effektiv til at beskytte mod coronavirus kun, hvis du opfylder de krævede betingelser. Dette betyder, at du skal bruge masken korrekt, og at den skal være den perfekte pasform. Du skal også bemærke, at iført maske ikke beskytter dig fuldstændigt.

Du skal ofte udføre håndhygiejne og opretholde social afstand. Hvis du har lyst til at være inficeret, isoler dig straks og ring til de lokale sundhedsmyndigheder. (Hvis du har brug for KN95-maske, skal du klikke på https://www.trendebut.dk )

#KN95-maske
Share with your opinion Leave a comment
Fatal error: Call to a member function count() on null in /home/wwwroot/lnmp01/domain/trendebut/web/app/design/frontend/xixi/default/template/mpblog/comments/list2.phtml on line 23